Omslagspojken. Med David Ljungdahl & Co i äventyrens värld

Omslagen spelade en viktig roll i konkurrensen om läsarna när den svenska bokmarknaden exploderade för hundra år sedan med en rad nya förlag. En flod av billiga böcker av aldrig tidigare skådat slag vällde fram.

David Ljungdahl (1870-1940) blev en av de mest anlitade när det gällde att utforma omslagen till äventyrsböckerna antingen det handlade om indianer, cowboys eller deckare.

Men vem var han och vilka var hans kollegor? Vilken bakgrund hade de – och hur såg omslagen ut?

 

BIBLIOTEKSTJÄNST:

Konst- och litteraturhistorikern Nils Forsgren har skrivit en lättsam och underhållande bok… Dessutom

är illustrationerna insatta i ett litteraturhistoriskt sammanhang…

Allt som allt är detta en mycket trevlig läsning – och bläddring! Boken är nämligen rikt  illustrerad…

som en första bok – och mig veterligen har ingen behandlat ämnet innan  – är detta en guldgruva.

 

NORRBOTTENS-KURIREN:

...har gått grundligt tillväga och ådagalägger en imponerande forskarnit. Men Omslagspojken är inte det minsta akademiskt skriven, utan vecklar ut sig som en av de gamla äventyrsrafflande böcker den handlar om. Det är helt enkelt rena rama läsfesten detta….ni har många lyckliga lässtunder framför er. Garanterat. This Is the Book!

 

UPSALA NYA TIDNING:

...har med Omslagspojken räddat ett betydande konstnärskap undan den stora glömskan och dessutom

på ett underhållande men samtidigt grundligt sätt presenterat ett skeende i den svenska bokhistorien. Det är rolig läsning...


TIDNINGEN VI:

...en underbar bok, sprängfylld med bokomslag hämtade från den populära litteraturen under förra seklets tre första decennier: Sherlock Holmes, Hjortfot, Den siste mohikanen, Nick Carter och allehanda deckare, sjömän, äventyrare och hjältar.

 

BIB - BIBLIOTEKET I FOCUS:

Denna era av hårda nypor, kalla killar och mjuka pärmar har Nils Forsgren kärleksfullt satt under lupp…Är

man det minsta intresserad av den tecknade bildens utveckling är detta en bok man inte bör mista.

 

SKÅNSKA DAGBLADET:

Det är ett genomarbetat och välskrivet verk som dessutom är försett med mängder av lockande färgillu-

strationer.


TIDNINGEN ÅNGERMANLAND:

Nils Forsgren gör en riktig kulturgärning med sin bok… berättar om ett tidigt skede i populärkulturens historia i Sverige.


ÖSTRAN:

...en kunnig och mycket underhållande berättelse om hur böcker, som tidigare lyst med sin frånvaro, plötsligt började finnas i snart sagt varje svenskt hem.

 

SUNDSVALLS TIDNING:

David Ljungdahl gjorde hundratals omslag till ungdomsböcker, inte minst indianböcker, och till otaliga detektivromaner. Han fanns kort sagt i vartenda hem under en lång tid. Det torde i själva verket finnas få svenska konstnärer från den perioden som fått sådan spridning som han.

 

NERIKES ALLEHANDA:

Forsgren har med sin bok velat råda bot på det osynliggörande som konstvetenskapen medverkat till när det gäller en av äventyrsböckernas mest kompetenta illustratörer… David Ljungdahl som äntligen, 66 år efter sin död, välförtjänt får ett ansikte och ett erkännande… Många är små nostalgiska juveler, välbekanta för generationer. Enbart dessa är värda bokens pris.

 

SVENSKA DAGBLADET:

...det är populärlitteraturen - och den litteratur som vid den här tiden fördömdes som skräplitteraturen - som är pionjär i fråga om bildsatta omslag…

I boken Omslagspojken skriver Nils Forsgren dessa omåttligt populära böckers historia. Det är en rik bok som grenar ut sig åt många håll: grafisk formgivning, förlagshistoria, personhistoria, litteraturhistoria...

 

BILD IN HÄR

 

Boken har uppmärksammats med bidrag från

Svenska Akademien

Ridderstads stiftelse för historisk grafisk forskning

Biblis, Kungl. Bibliotekets vänförening

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0